E-verhuur Woudenberg

Wat zijn de regels voor een fatbike?

×
Ga terug naar het overzicht

De populariteit van de e-Fatbike in Nederland groeit maar door. Deze robuuste elektrische fietsen zijn dan ook ideaal voor avontuurlijke tochten. Over de weg of juist off-road, de e-Fatbike voelt zich echt overal thuis.

Je ziet in het straatbeeld steeds vaker e-Fatbikes waarbij de bestuurder niet hoeft te trappen. Of waar de bestuurder wel trapt, maar makkelijk 45 km/u aantikt. Deze fietsen voldoen duidelijk niet aan de regels, maar wat zijn nou precies de regels rondom deze trendy tweewielers? En wanneer is een fatbike illegaal?

Belangrijkste regel: de snelheid

De snelheid van een e-Fatbike is beperkt tot maximaal 25 kilometer per uur. Gaat een e-Fatbike harder, dan valt het niet meer onder de categorie ‘elektrische fietsen’ en is het illegaal om hem te besturen.

Mag een gashendel op een fatbike?

Een gashendel is verboden. De aandrijving voor een e-Fatbike moet plaats vinden door te trappen. Zolang je niet trapt, mag een e-Fatbike niet bewegen. (met uitzondering tot de snelheid van 5 km/u). Zie je er dus één rijden waarbij de bestuurder niet zijn trappers beweegt? Dan weet je meteen dat die fiets illegaal is.

Hoe werkt de aandrijving met de trappers dan?

In de trappers zit een zogenaamde ‘rotatiesensor’. Dankzij deze sensor weet de e-Fatbike precies wanneer de trappers rond gaan. Zodra de sensor dit opmerkt gaat de elektromotor werken en wordt de aandrijving gestart. Hoewel je dus de trappers ronddraait betekent dit niet dat jij zelf de e-Fatbike aandrijft. Hierdoor hoef je dus absoluut geen moeite te doen of kracht te zetten.

Vanaf welke leeftijd mag je er één besturen?

Er gelden voor de fatbikes geen officiële regels voor de mimimale leeftijd van de bestuurder. Maar, over het algemeen wordt 12 jaar oud aanbevolen. Op die leeftijd is een kind vaak groot genoeg om bijvoorbeeld met zijn/haar voeten bij de grond te komen. (Voor de meeste e-Fatbikes is een lengte van 1,50m.+ benodigd.) Daarnaast ben je op die leeftijd op de hoogte van de verkeersregels.

De regels in het verkeer

Een e-Fatbike wordt dus volgens de wet gezien als een elektrische fiets. Dit betekent dat alle regels die gelden voor fietsers, automatisch ook gelden voor bestuurders van de e-Fatbike. Je volgt dus altijd het fietspad waar dit kan.

Het is belangrijk om als bestuurder in het verkeer wel extra rekening te houden met andere fietsers. Je kent vast het beeld wel van een stel op leeftijd die door een razendsnelle e-Fatbike worden gepasseerd. Dit is schrikken voor deze mensen en levert gevaarlijke situaties op. Let dus op de snelheid waarmee je andere fietsers passeert en maak voldoende ruimte voor tegemoetkomend verkeer.

Moet je een helm dragen?

Op de e-Fatbike is het dragen van een helm niet verplicht. Ondanks vele geruchten dat de helmplicht er wel aan zit te komen lijkt dit tot nu toe nog niet zo ver te komen.

Voor kwetsbare bestuurders, zoals ouderen of kinderen, is het dragen van een helm wel aanbevolen. Dit in verband met de snelheid die een e-Fatbike eenvoudig bereikt.

Waarom moeten snorfietsers dan wel een helm dragen?

Een snorfiets gaat net zo snel. Maar, de oorzaak dat een helm voor een e-Fatbike niet verplicht is, is dat de e-Fatbike zich aan de regels van een fiets heeft te houden. Dus, zolang er geen nieuwe categorie wordt bedacht waar de e-Fatbikes onder vallen, kan helmplicht pas worden ingevoerd wanneer dit voor alle fietsers verplicht is.

Alle regels op een rijtje

  • Snelheid: Maximaal 25 km/u
  • Vermogen: Maximaal 250 watt
  • Aandrijving: Via trappers
  • Verkeersregels: De regels voor fietsers
  • Leeftijd: Aanbevolen leeftijd is 12 jaar
  • Lengte: Aanbevolen lengte is 1,55 meter
  • Helm: Niet verplicht

Zelf de e-Fatbike ontdekken?

Dankzij de brede banden en het robuuste uiterlijk zijn de e-Fatbikes perfect geschikt voor prachtige routes door het bos. Ontdek de Utrechtse Heuvelrug op deze eyecatchers.

Tarieven

Ga terug naar het overzicht
USP Actieradius

Actieradius

Onze elektrisch aangedreven tweewielers hebben een topsnelheid van 25km/h en een actieradius van maximaal 45km.

USP Duurzaam

Duurzaam

Onze E-Choppers zijn 100% groen. De accu’s worden opgeladen door middel van de zonnepanelen op ons eigen terrein.

USP Rijbewijs

Rijbewijs

Om onze e-choppers te mogen rijden dien je minimaal 18 jaar oud te zijn en minimaal 1 jaar in bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

USP eten en drinken

Hapjes & Drankjes

Bij ons kun je warme en gekoelde dranken verkrijgen. Uiteraard kun je onderweg ook genieten op het terras van onze partners.

E-verhuur Woudenberg

06 – 22 04 00 10
info@e-verhuurwoudenberg.nl

Ons adres
Zeisterweg 53
3931 ME Woudenberg
Routebeschrijving

Openingstijden

* Telefonisch bereikbaar tot 20:00
** Reserveren op afwijkende tijdstippen voor groepen is in goed overleg mogelijk.

Maandag 09:00 – 21:00
Dinsdag 09:00 – 21:00
Woensdag 09:00 – 21:00
Donderdag 09:00 – 21:00
Vrijdag 09:00 – 21:00
Zaterdag 09:00 – 21:00
Zondag Gesloten

Gevestigd in Woudenberg

Hartje Nederland